Spindle yağ emülgatörü, özellikle gıdalarda genel olarak karşımıza
çıkandan örnek vermek gerekirse su ve yağ gibi birbirine karışmayan iki ya da
daha fazla fazın birbirine karışmasını sağlamak amacıyla ilave edilen
maddelerdir. Birçok fonksiyona sahip olan emülgatörler, geniş özetle emülsiyon
oluşumunun daha kolay olması amacıyla birbirine karışmayan bu fazlasın ara
yüzeylerindeki gerilimi azaltmayı sağlamaktadır. Ayrıca emülsiyonun stabilize
olduğu ara yüzeyde faz dengesinin oluşmasını da sağlayarak oluşan durumun
korunmasını da sağlamaktadır.
En çok merak edilen sorulardan bir tanesi spindle yağ emülgatörünün
katkı maddesi olup olmadığıdır. Şöyle ki yağ emülgatörleri homojen görüntü
oluşmasını sağlayan ve bahsettiğimiz gibi birbirine karışmayan fazlasın bir
arada olmasını sağlayan katkı maddeleridir. Yani evet, emülgatörler katkı
maddeleridir.
Spindle yağlar, ultra boyutta ince filtrelenmiş olan hidrolik yağlardır.
Genellikle mükemmel deterjan özelliği ve dispersiyon özelliği ile anılır,
karakterize edilir. Öyle ki böyle anılmasının birçok farklı nedeni vardır
aslında. Sağladığı avantajlara bakacak olursak, belirgin biçimde aşınma
azaltıcı özelliği vardır ve bunu aktif bileşenleri ile sağlar. Hızlı şekilde
hava tahliye kapasitesine sahip olup köpük önleyici etkisi de vardır. Ki
deterjanlarda ve çamaşır sularında genellikle köpüklenme çok az olur. Bunu
sağlayan şey spindle yağ emülgatörleridir. Bütün bunların yanı sıra spindle yağ
emülgatörünün sahip olduğu bir diğer özellik de etkili EP özelliğidir. Bütün
bunlardan dolayı kimyasal hammadde piyasasında aranan ve önemsenen bir
maddedir.